/ Снимка: Дарик, архив
Полицията задържа двама телефонни измамници в Сандански и Благоевград.

В понеделник около 11:30 часа, жителка на Сандански получила обаждане на домашния си телефон, като чула плачещ женски глас и думите „Майко, аз съм в болницата, трябват ми пари“. Веднага след това мъжки глас отправил следната закана „Дай пари, знам къде живееш, на № 20, ако не дадеш, ще ви заколя. Знам къде живеете, имам ключ и ще ви заколя и сложа в буркани“.

Условна присъда за ало измамник, изнудвал за 12 000 лв. дядо от Благоевград

След тези думи той затворил телефона. Обаждането се повторило след десет минути, като същият глас напомнил на жената, че „чака парите“ и отново отправил заплахи. Пет минути по-късно пострадалата получила ново обаждане, при което различен мъжки глас й е съобщил: „Аз съм от МВР и се казвам Николай Колев, искаме да хванем тези, които са ви се обаждали“. Той се поинтересувал колко пари има тя, на което жената отговорила за налични две хиляди лева.

„Колев“ й казал да ги прибере в хладилника и я предупредил да не затваря телефона, а по-късно й дал номер, на който тя следвало да се обади. Жената изпълнила дадените й инструкции – извадила парите от хладилника, сложила ги в найлонова чанта, която оставила на външната врата на двора.

На същия ден Районна прокуратура – Сандански е образувала досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 от Наказателния кодекс – набавяне на имотна облага чрез въвеждане в заблуждение.

От проведените оперативно-издирвателни мероприятия в Самоков по случая е било установено, че извършители на инкриминираното деяние са лицата К.В. и Е.С. В хода на разследването на случая е установено, че няколко часа по-късно в понеделник, в Благоевград, отново чрез въвеждане в заблуждение, било извършено друго такова престъпление и получена сума в размер на над четири хиляди лева от същите извършители.

Досъдебно производство за причинена имуществена вреда в размер на четири хиляди двеста и двадесет лева чрез въвеждане в заблуждение е било образувано на същия ден и от Районна прокуратура-Благоевград.

Арест и обвинение за телефонен измамник, действал в Благоевград

Пострадалата при този случай е жена от гр. Благоевград, която първоначално получила обаждане от „доктор“, който я заплашвал, а по-късно от „Илия Димитров от МВР Благоевград“. Тя изпълнила указанията на „полицейския служител“, като излязла на северната си тераса, откъдето потърсила „техните хора“, които стояли пред гаражите и хвърлила плика със събраната от нея парична сума на мъжа, който й помахал с ръка.

Едва след това пострадалата жена се усъмнила в случилото се и позвънила на сина си, който подал сигнал до органите на МВР. Към настоящия момент извършителите на двете телефонни измами в Сандански и Благоевград са установени и задържани. Предстои привличането им в качеството на обвиняеми и внасянето на искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.