/ / ThinkStock/Getty Images
В Районна прокуратура-Благоевград започна досъдебно производство за извършена телефонна измама. В резултат на проведените общоиздирвателни действия е установен съучастник в извършване на деянието - мъж, който вече е привлечен като обвиняем.

Съдят телефонен измамник, представял се за полицай

За времето от около 9:00 часа до 13:30 часа, на 20 юли в Благоевград, в съучастие с неизвестно по делото лице, с цел да набави за себе си имотна облага, мъжът се опитал да заблуди възрастен мъж спешно да даде 12 000 лева за животоспасяваща операция на сина му. Според дадените му инструкции, парите трябвало да бъдат оставени пред жилищен блок в града на човек, изпратен от „доктора“.

Престъпното деяние останало недовършено от него, поради задържането му от органите на ОД на МВР. На 24 юли, по искане на Районна прокуратура съдът е наложил на обвиняемия мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Междувременно е приключило наказателно производство за същото престъпление по внесен в съда обвинителен акт на Районна прокуратура. Подсъдимият от с. Долни Дъбник, област Плевен е бил признат за виновен за извършена телефонна измама по схемата „съдействие на полицията“.

Полицията в Петрич арестува телефонен измамник

Той действал като помагач - в съучастие с неустановени по делото лица – извършители, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага. Той умишлено улеснил извършителите да поддържат заблуждение у двама възрастни мъже, в резултат на което им била причинена парична вреда.

С влязла в сила осъдителна присъда на първоинстанционния съд на мъжа е наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от две години и осем месеца, което е отложено с изпитателен срок от пет години.