Предават на съд телефонен измамник
Предават на съд телефонен измамник / Снимка: Главна прокуратура
Прокуратурата предаде на съд измамник, работил като част от престъпна група за телефонни измами.

Димитър Р. успял да измъкне крупни суми пари от двама възрастни благоевградчани. Той се представял за полицай и въвеждал в заблуждение своите жертви.

През деня на 26 февруари т.г. на ул. "Григор Пърличев" в Благоевград обвиняемият участвал в измама на възрастен мъж. Той изпълнил инструкциите на тарторите на престъпната банда, които към момента не са установени, и посетил адреса на жертвата "в качеството на длъжностно лице - измамникът се представил за подчинен на комисар Попов".

Пенсионерът бил заблуден, че се провежда полицейска акция по залавянето на телефонни измамници. За тази цел е било необходимо да хвърли от терасата на жилището си пари, които "за негова сигурност полицията ще застрахова". По този начин Димитър Р. взел от мъжа 6000 лева, с което му причинил имотна вреда.

На следващия ден, обвиняемият посетил друг адрес в Благоевград - на ул. "Крали Марко". Този път той бил инструктиран да се представи за човек от бандата, която ще бъде разкрита от полицията. На заблуденото лице било обяснено, че трябва да хвърли от терасата на жилището си парична сума, "за да може бандата да я вземе и това да послужи като доказателство срещу нея". В резултат на престъпните действия била причинена имотна вреда в размер на 5700 лева, 1100 долара и 1600 словенски толари.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.