Абсолвентите от АУБ получиха дипломи в присъствието на посланик и министър
Абсолвентите от АУБ получиха дипломи в присъствието на посланик и министър / Дарик, архив

Студентите от 22 випуск на Американския университет в България получиха своите дипломи в присъствието на министър и посланик. Министърът на външните работи Даниел Митов и посланикът на САЩ Ерик Рубинн бяха официални гости на тържествената церемония.

"Кадрите на Американския университет се реализират добре във всяка една сфера, на политическата и бизнес сцена. Завършвайки един от най-реномираните университети в България, със сигурност сте добре подготвени. Вашето завършване до момента е било важно, но оттук нататък в живота ще бъде важно дали вие сте лидери, дали сте достатъчно ангажирани и отдадени, дали сте хора, които са способни да решават проблеми. Двете най-важни думи от тук нататък в живота ви ще бъдат кураж, ангажираност и усилие", заяви в словото си министър Митов. Той пожела на младите хора да запазят индивидуалността си и да не спират да се развиват като личности.

Абсолвентите, които са представители над 20 държави, получиха поздравления още от Ерик Рубин, посланик на САЩ.

"Времената не са леки за хората в региона и за българите, затова искам да кажа на всички българи: Америка е до вас и ви подкрепя в избора, който сте направили за евроатлантическата си интеграция. Тук сме като ваши приятели", каза посланикът дипломатът.

След като получиха дипломите си, абсолвентите традиционно хвърлиха своите шапки във въздуха пред бурните аплодисменти на родителите си, на роднини и приятели.

По-късно министър Даниел Митов коментира ситуацията с бежанската криза, каато призова ЕС и Турция да не се поддават на емоции, а да продължават да работят за контрол  на миграционните процеси.

"Трябва да водим битка срещу каналджиите и трафикантите на хора. Нашата страна отдавна е започнала този процес, дори изменихме законодателството, за да може да налагаме по-строги наказания за трафик на мигранти. Това е дейност, която замени трафика на наркотици и други престъпни дейности, като в същото време се застрашава живота на хиляди хора“, заяви министърът на външните работи.

„Ние разчитаме на разумен разговор с Турция и с новия премиер. Разчитаме, че постигнатото споразумение ще се изпълнява без в отделните искания да се влагат прекалени емоции, а всичко ще става в рамките на един разумен разговор, който да даде възможност за управление на процесите, които притесняват всички – движение на хора, нелегално пресичане на граници. Натискът по границите намалява, но продължават опитите за нелегално преминаване“, допълни той.