150 000 лв. са събрани от кампанията, подета от Първанов,  за реставрацията на Зографския манастир
150 000 лв. са събрани от кампанията, подета от Първанов, за реставрацията на Зографския манастир / снимка: pravoslavieto.com
150 000 лв. са събрани от кампанията, подета от Първанов, за реставрацията на Зографския манастир
26926
150 000 лв. са събрани от кампанията, подета от Първанов, за реставрацията на Зографския манастир
  • 150 000 лв. са събрани от кампанията, подета от Първанов, за реставрацията на Зографския манастир

Трета година продължава работата по възстановяването на българския Зографски манастир в Атон. Инициативата по реставрацията е на община Банско в лицето на кмета Александър Краваров, който е съпредседател на Инициативния комитет за възстановяване на българската Света обител. Манастирът "Св. Георги Зограф" в Света гора води началото си от IX-X в. Според легендата той е основан от трима братя - Мойсей, Аарон и Иван Селима, през 919 г. Основните сцени в съборната черква "Св. Георги" са дело на Митрофан Зограф.

"Наред с каноничните сцени и сюжети от Светото писание правят впечатление присъствието на български светци, както и многобройни ктиторски портрети. Много важна е фигурата на хаджи Хаджи Вълчо - брат на Свети Паисий Хилендарски - роден в Банско, дарил средства за изграждането на малката черква и на една част от жилищните помещения на манастира - т.нар. Банско крило", разказва уредникът на музейния комплекс в Банско Владимир Баряков.

През лятото на 2008 г. президентът Георги Първанов поде кампания за набиране на средстава за възстановяване на манастира в Атон. Към днешна дата от кампанията са събрани 150 000 лева. За да продължи реставрацията на българския манастир в Атон са нужни още пари. Ето защо Александър Краваров е изпратил писма до общините в цялата страна за оказване на финансова помощ.

До момента са укрепвени терените около манастира, правят се подпорни стени, предстои довършване на килиите. Направен е 18-километров водопровод, подменени са водопроводната мрежа и електрическата инсталация и покрива. Ремонтира се и кулата на т.нар. Банско крило, която се очаква да бъде готова до края на тази пролет, казва кметът на Банско. Александър Краваров се надява, че до края на следващата година ще приключат ремонтните дейности в Зографския манастир.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл.