140  ученици на национално състезание в VII СОУ
140 ученици на национално състезание в VII СОУ / снимка: Община Благоевград

VII СOУ „Кузман Шапкарев“ е домакин и организатор на Петото национално състезание по информационни технологии, утвърдило се като най-престижното в страната още от създаването му.

От 22 до 24 март в залите на Седмо училище си дават среща знанието, младостта и дръзновението на България, ще кипи творческо напрежение и амбиция, напрежение единствено на полето на интелекта, компетенциите и въображението, и онази градивна амбиция, която е двигател на сътворяването и напредъка.

Съорганизатори на оспорваната надпревара са ЮЗУ „Неофит Рилски”, Община Благоевград и РИО Благоевград. По традиция състезанието е включено в календара на Съюза на математиците в България и се провежда под неговата егида.

Мащабността на форума се доказва от рекордния брой участници, ежегодно над 100, а през настоящата те са 140, които ще демонстрират знания, компетентности и креативност в категориите  за V – VІІI клас – „Уеб сайт”; „Компютърни презентации”; „Мултимедийни клипове”; „Групов проект”; за IX – XII клас: „Уеб сайт”; „Мултимедийни клипове”; „Самостоятелни компютърни приложения”; „Интернет приложения”.

Най-сериозното доказателство за престижността на едно състезание е състава на комисията, оценяваща проектите. За Петото национално - това са  преподаватели от три университета, утвърдили имената си на авторитети в своята област.
Изключително примамливи са и наградите – прием без приемен изпит в ЮЗУ – за най добрите, купи,  други предметми награди, съобщиха от учебното заведение.

Наложилата се като традиционна тема „Зелената планета” е втъкана в мултимедийния спектакъл, с който домакините ще дадат старт на празника – надпрева.