120-годишнината от формирането на 14 пехотен македонски полк отбелязват в Благоевград
120-годишнината от формирането на 14 пехотен македонски полк отбелязват в Благоевград / netinfo
120-тата годишнина от формирането на 14 пехотен Македонски полк ще отбележат община Благоевград, Областният съвет на ветераните от войните в областния град и Регионален исторически музей. Честването ще започне в 10:30 часа с откриване на фотоизложба във фоайето на музея.

Програмата предвижда среща-разговор за историята на полка, в която ще вземат участие лектори от Военна академия „Георги Сава Раковски” в София и от Областния съвет на ветераните от войните – Благоевград, военоослужащи от поделение 26400- Благоевград, както и ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия.

В 12:00 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча в прослава на загиналите във войните за освобождението и обединението на българския народ жители на Благоевградска община.

14 пехотен Македонски полк се формира като самостоятелна войскова единица на 19 януари 1889 година с щаб в София. През 1904 година е прехвърлен в Дупница. По време на Първата Балканска война той е в състава на VII Рилска дивизия. Трета дружина на 14 пехотен Македонски полк с командир майор Лазаров е оставена за гарнизон в Солун. Подвигът на 3-та дружина е исторически. Дружината отказва да се предаде на гърците и след храбра съпротива е пленена и заточена на остров Трикери.Останалите дружини от полка водят боеве при Щип, Кочани и Царево село.

След Букурещкия мир и демобилизацията през месец август 1913 година се премества в Горна Джумая, където го сварва и Първата световна война. В Първата световна война полкът се сражава с войските на англо-френския експедиционен корпус на Южния фронт. През есента на 1916 година участва в боевете при река Струма и заема Демир-Хисар и Ени-киой.

По време на втората световна война войниците от полка показват високи бойни качества при провеждането на Брегалнишко-Струмишката операция на четвърта Българска армия.

Историята на 14 пехотен Македонски полк, героизмът и себеотрицанието на воините, тяхната доблест и саможертва заемат достойно място в страниците на героичната летопис на Българската армия и допринасят за военната й слава.