/ Община Смолян
Традиционният кукерски празник Песпонеделник тази година ще се проведе на 1 март, като проявите ще започнат още от 27 февруари, съобщиха от Община Смоялн. Част от тях са посветени на националния ни празник - 3 март.

Юбилейни тържества по повод 100-годишнината на Райковската гимназия

Песпонеделник се провежда в Широка лъка.
Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар, припомни кметът на селото Васил Седянков.

Проявите стартират на 27 февруари, от 14:00 часа, когато ще бъде открита в читалището изложба от детски рисунки „Кукери“. На 28 февруари, от 18:30 часа отново в читалище „Екзарх Стефан“ ще се състои празнична програма, посветена на 3 март.

Николай Мелемов получи грамота за принос за издигане на авторитета на армията

В нея ще участват деца от ЦДГ „Детелина“, ученици от ОУ, НУФИ и самодеен състав при читалището, който ще представи пиесата „Прошка“. Традиционният концерт на възпитаниците на НУФИ „Широка лъка“ ще се проведе на 29 февруари, от 18:30 часа в училището.

На 3 март, от 11:00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметниците на героите. Маскарадните игри започват в 11.00 часа на 1 март. Досега заявки са потвърдили пет кукерски състави, начело с песъците от Широка лъка.

Седянков каза още, че хотелите и къщите за гости в селото и околните населени места са пълни с туристи за Песпонеделник. През годините гостите на празника са между 2000 и 4000 души.

Граждани благодарят на кмета Мелемов за монтиран парапет на улица (СНИМКА)

След като се насладят на дефилето на кукерите, гостите ще могат да извият кръшни хора по време на народното веселие с Виевската фолк група, посочи Седянков.

Движението за моторни превозни средства, ще бъде спряно в селото на 1 март, от 11:00 до 12:30 часа. Организатори на Песпонеделник са : община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.