/ iStock/Getty Images
"Туристическият поток към Златоград и региона е активизиран през последните дни, след възстановяването на трафика през ГКПП „Златоград-Термес“, заяви кметът на Златоград Мирослав Янчев.  

Хотелите в родопския град са почти изцяло резервирани за дните около Великден и Празника на златоградското чеверме на 7 май. Повишено търсене се наблюдава и за туристически продукти за летния сезон, според Александър Митушев, управител на Етнографския ареален комплекс. 

Възстановено е пропускането през граничните пунктове „Златоград“/„Термес“ и „Ивайловград“/„Кипринос“

"Отварянето на граничния пункт в началото на април е изключително важно не само за Златоград, но и за целия регион от двете страни на границата", коментира Мирослав Янчев.

ГКПП-"Златоград" възстанови дейността си, след като в продължение на две години бе затворен заради пандемията. Очакванията са пунктът да бъде натоварен през летните месеци, особено в периодите на опашки и задръствани на ГКПП "Маказа".

"Още в първата седмица след възстановяването на движението през ГКПП "Златоград", в града пристигат гръцки туристи за предпразнично пазаруване и СПА уикенд почивки", допълва Митушев. 
 
Изключително силен интерес се наблюдава и към предстоящия Празник на чевермето, за който се очакват хиляди гости и туристи от цялата страна и от съседния гръцки регион. Празничната програма ще започне на 6 май с гайдарско надсвирване и надиграване.  

Музикален спектакъл на популярни гръцки песни е предвиден от 19:00 часа на 6 май. Церемонията за откриване на Празника на златоградското чеверме е от 11:00 часа на 7 май на централния площад в Златоград.  
БТА