ДАНС, НАП и МВР влязоха в Община Пазарджик
МВР, НАП и ДАНС са влезли в Община Пазарджик. По информация на NOVA проверяват сигнал за финансови злоупотреби.

Преди дни взеха книжката на кмета на Пазарджик Тодор Попов за две години. Причината е, че отказал на пътни полицаи да го тестват за употреба на алкохол. Той ще плати и глоба от 2000 лева.

Попов заяви по-късно на брифинг, че е очаквал проверката. Той каза, че ще предоставят всички необходими документи. По думите му проверката е по сигнали за "някакви нередности". Според него става въпрос за 10 документа, които са публични.

Според него броят на проверяващите в общината е много повече от необходимото. "Наши гости в днешния ден са повече от 30 човека с един фотограф, ще си направим снимка накрая за спомен от проверката", каза още кметът.

"Днешната среща с нашите гости цели да се направи цирк. Упреците ми не са към тези момчета, които дойдоха днес, защото те умират и те от унижение. Какво ще прави НАП в общината. Нас ни проверява Сметната палата. НАП може да проверява публична институция, само ако не си е платила ДДС-то или корпоративния данък. Такива действия се правят, когато имаш образувано някакво наказателно производство, по което трябва да се съберат бързи и неотложни доказателства във връзка с извършено престъпление или когато трябва да се прекрати някакво престъпление. Ние в общините да не сме някакви бандитски организации. Добре, че българските общини сме остров на спокойствие и относителна стабилност, защото от една година държавата е на свободно падане", заяви той.

Той коментира и случая с отнетата му книжка. "Спряха ме момчета, които аз не познавам, държаха се безкрайно арогантно и провокативно".

"Аз живея във враждебна среда, откакто съм в местното самоуправление. Мен не са ме обичали нито едните, нито другите, защото аз имам най-висока степен на обществено доверие тук. Ако си мислят, че ще им се връзвам на елементарните полицейски схеми, дълбоко са се излъгали", посочи той.

Попов каза още, че е отказал да даде проба, защото "им знам методите и схемите. Като им дам проба и като ме нагласят, че имам 5 промила и наркотици, после ходи и се обяснявай. Щяха да ме заключат още същата вечер и щяха да ме правят на резил една година. Като таласъми висяха два дни пред вкъщи да ме чакат да изляза с колата. Чакам си наказателното постановление, което ще обжалвам".