/ iStock/Getty Images
Запълнени са леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в болницата в Разлог, каза пред БТА управителят на лечебното заведение д-р Божидар Велев.

Изцяло запълнен е и капацитетът на детското отделение в МБАЛ - Разлог. В отделението има 35 легла, толкова са и настанените пациенти, посочи управителят на болницата.

Подобна е ситуацията и в МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев, капацитетът на лечебното заведение е почти запълнен, каза управителят на болницата д-р Петър Филибев. "Сутринта имахме осем свободни легла, до обяд може да се запълнят. Общо взето се справяме, но сме "на ръба" на запълване на леглата", обобщи д-р Филибев.

Ситуацията в детското отделение на гоцеделчевската болница е по-спокойна. В края на миналата седмица там са се лекували шест деца, в момента са наполовина, посочи д-р Филибев. Проблем обаче е липсата на кадри и заболяване на част от персонала. "Около десет медицински сестри бяха положителни за коронавирус, но скоро ще приключи карантината им и ще се върнат на работа, умората обаче вече е сред всички.", допълни управителят на гоцеделчевската болница. По думите на д-р Филибев от началото на пандемията преди близо две години колегите му масово не ползват отпуск, а работата без почивка вече е стандарт.

В областната болница в Благоевград най-натоварено е в интензивното отделение, а свободните легла са две. В момента се налага в отделението да дежурят по три сестри, тъй като настанените за лечение пациенти са тежко болни и се нуждаят от денонощни грижи, посочи д-р Огнян Митев - управител на областната болница в Благоевград. Това се налага и в други отделения, където са настанени пациенти с COVID-19, допълни той.

Умора има сред медиците в благоевградската болница, но положителната страна е, че процентът на хоспитализираните пациенти с коронавирус е по-малък. "При голяма част от заболелите заболяването преминава бързо, с по-леки симптоми и не се налага хоспитализация. Ако процентът хоспитализирани спрямо положителни беше както при предишната вълна, нямаше да издържим.", коментира д-р Митев.

В най-голямото лечебно заведение в Благоевград все още има свободни легла, където при необходимост могат да бъдат настанявани пациенти, пренасочвани от други лечебни заведения, обобщи управителят на МБАЛ - Благоевград.

По данни на Регионалната здравна инспекция в Благоевград свободните легла за настаняване в областта са 95, девет от които за интензивни случаи.

Настанени за лечение с COVID-19 са 328 пациенти. Само за изминалото денонощие новите случаи са малко над 500, а заболеваемостта в областта е близо 2500 на 100 хиляди души население за 14 дни.
БТА