Жените и мъжете усещат болката с различни клетки
Жените и мъжете усещат болката с различни клетки / Thinkstock/Getty Images

При изследвания с мишки канадски учени са установили, че молекулярният механизъм на възникване на хроничната болка е различен за различните полове. Според специалистите същото се отнася и за хората, съобщи сп. Nature Neuroscience.

"Важното следствие от получените резултати се заключава в това, че за облекчаване на хроничната болка при мъжете и при жените трябва да се използват различни методи за въздействие върху предаването на невроимунни сигнали, твърдят Джефри Могил от университета "Макгил" в Квебек /Канада/ и неговите колеги. Досега бе известно, че при мъжете и при жените чувствителността към болката е различна, а също, че жените страдат повече от хронични болки, отколкото мъжете. Учените обаче предполагаха, че молекулярният механизъм при двата пола е еднакъв.

Хроничната болка може да измъчва човек, дори когато причината за нея /като травма например/ вече е излекувана. Механизмът на възникване не е изучен докрай, но учените предполагат, че в предаването на сигналите от увредения участък се задействат микроглиалните клетки на имунната система. Могил и неговите колеги са предизвикали хронични болки при мишки от двата пола, а след това с различни методи са "неутрализирали" микроглията. Те са открили, че всички изпробвани методи са били ефикасни при самците, но не са действали при самките. Учените предполагат, че при женските мишки за възникване на хроничната болка отговарят други клетки - T-лимфоцити, но механизмът им на работа изисква допълнителни изследвания.

Според изследователите що се отнася до болката, работата на нервната система при мишките и хората е подобна, затова получените резултати могат да бъдат важни за разработването на болкоуспокояващи средства. Освен това при изследване на механизмите на възникване на болката, при разработката и тестването на обезболяващи препарати трябва да се взема предвид полът на опитните животни.

Източник: БТА