За 15-тата си година Google се поздрави с пинята
За 15-тата си година Google се поздрави с пинята / screenshot/google

Google празнува 15-ия си рожден ден с мексиканска пинята. Интерактивният Doodle приканва потребителите да съберат повече бонбони, удряйки разноцветна звезда.

За празника си Google промени алгоритъма на търсене, с помощта на който интернет потребителите ще могат да търсят по-дълги и сложни заявки. Компанията стартира новият алгоритъм с кодово име Hummingbird, което е първото нововъведение от три години насам.

Точната рождена дата на американския интернет гигант трудно може да бъде сведена до една конкретна дата. Всъщност Google имат повод за празник през целия месец септември, но нито един от тях не крие зад себе си цифрата 27.

Домейнът googlе.com например, е регистриран на 15 септември 1997 г. Самата компания е основана година по-късно, на 4 септември, а официално отваря врати на 7 септември.

Говорителят на компанията Джордан Нюмън коментира, че на практика зад датата 27 септември не седи никаква символика, като това просто е един много добър ден, за да се отпразнува рождения ден на Google.

Проектът Google, който стартира през 1998 г. в един гараж, се превърна в основна част от живота на всеки интернет-потребител. Компанията, основана от Лари Пейдж и Сергей Брин, е обявена през 2005 г. за най-значимото откритие на интернет. От появата си до днес търсачката се превърна в най-посещавания сайт в света, което направи създателите му мултимилиардери.

Малцина обаче знаят, че още от самото начало всичко е тръгнало от една... грешка.

Първоначалната идея на Пейдж и Брин е била да запазят правата върху името Googol - числото за десет на стотна степен, или едно със сто нули след себе си. Правописна грешка обаче се оказва причината сайтът да получи името Google.