/ Guliver/Getty Images
Снимки, направени от сондата "Розета", показаха странни, напомнящи дюни структури на повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, която обаче е лишена от атмосфера, съобщи сп. "Сианс е авнир". Следователно на кометата е невъзможно да духат ветрове.

Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко е по-млада, отколкото се смяташе

Мисията "Розета", наблюдаваща 67Р/Чурюмов-Герасименко, приключи в края на септември м.г. Събраното огромно количество данни продължава да се изследва. Едно от изследванията е свързано с напомнящи дюни структури по повърхността на кометата. Те са заснети на различни места - както върху двете й изпъкналости, така и върху свързващата ги част, от камерата "Озирис" на "Розета".

Въпросните дюни озадачиха учените. На Земята подобни образувания се формират от ветровете, които преместват песъчинки. Не бе ясно обаче как да се обясни наличието на подобни структури по повърхността на комета, лишена от атмосфера, нито движанията на газ, които могат да преместят намиращите се там зрънца материя. Още по-изненадващо бе, че снимките, направени с интервал от 16 месеца, разкриват, че дюните се преместват.
 

Guliver/Getty Images


Учени от Френския национален център за научни изследвания и университета Париж-Дидро си поставиха за цел да обяснят произхода на загадъчните структури.

В рамките на изследването си те заключиха, че има нещо като ветрове, които духат по повърхността на 67Р/Чурюмов-Герасименко. Става въпрос за отделяне на газове под въздействието на слънчевите лъчи.
 
Лед разкрива тайни за произхода на кометата Чурюмов-Герасименко

С приближаването на кометата към Слънцето, бомбардирането на повърхността й със слънчеви лъчи се увеличава, ледът в осветената й част сублимира и се превръща във водни пари, които понякога са изхвърлени от ядрото й. Всъщност този феномен е в основата на появата на опашката на кометата.
 

Guliver/Getty Images


Изхвърлянето на газ обаче е отвесно нагоре, перпендикулярно на повърхността й. На Земята е нужен движещ се успоредно на повърхността поток въздух, за да се преместят песъчинки и да се формират дюни. С какво са свързани тези "ветрове"?
 
"Розета" се разби в кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко (ВИДЕО)

"С част от водните пари, които от осветената част на кометата са изтласкани към тъмната й част", поясни Филип Клоден от Висшата школа по индустриална физика и химия в Париж. "Различията в налягането на местата, където се изхвърлят газове, и в неосветената част на кометата стават причина за подухвания, които преместват зрънца материя по повърхността й", допълни той.
БТА