Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко е по-млада, отколкото се смяташе
Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко е по-млада, отколкото се смяташе / Guliver/Getty Images, архив

Нов компютърен модел навежда на мисълта, че кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко - парчето скала, изследвано от сондата "Розета" на Европейската космическа агенция, е далеч по-млада, отколкото се смяташе досега, съобщи ЮПИ. Въпросната комета с форма на гумено пате е на около 1 милиард години.

"Розета" се разби в кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко (ВИДЕО)

Учените досега смятаха, че тя е на 4,5 милиарда години, т.е. че възрастта й е приблизително същата като тази на Слънчевата система. Ново изследване обаче разкрива, че съдържащата се в 67Р/Чурюмов-Герасименко първична материя е придобита относително наскоро. Учени стигнали до тези изводи, след като изследвали структурната цялост на кометата. Анализът им показва, че мостът между двете изпъкналости на кометата лесно може да се срути.

Краят на "Розета": Мисията в цифри

"Установихме, че тази структура може да бъде разрушена дори вследствие на слабоенергийни сблъсъци", заяви Мартен Жютзи от Бернския университет. Учените създали модела, за да разберат дали подобни уязвими структури могат да оцелеят сред хаоса в Слънчевата система от 4,5 милиарда години. Полученият въз основа на модела отговор е "не".

Лед разкрива тайни за произхода на кометата Чурюмов-Герасименко

Компютърните симулации показват, че двойноизпъкналата структура се е формирала сравнително наскоро. Сегашната форма на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко вероятно се дължи на последния й голям сблъсък преди около 1 милиард години, поясниха учените.

Заключенията им не оборват теорията, че кометите са създадени от първична материя.

Резултатите от изследването са публикувани в Astronomy & Astrophysics.

Източник: БТА