Краят на Розета: Мисията в цифри
Краят на Розета: Мисията в цифри / БГНЕС

Европейската мисия "Розета", която приключва с програмирания сблъсък на сондата с повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, е необичайна космическа епопея, предаде Франс прес. Ето някои важни данни, свързани с нея:

7,9 милиарда км е разстоянието, изминато от сондата "Розета" след извеждането й в космоса с ракета "Ариана 5", изстреляна от космодрума Куру във Френска Гвиана.

12 години, 6 месеца и 28 дни са изминали от изстрелването на "Розета" на 2 март 2004 г. След като първоначално бе програмирано да продължи до декември 2015 г., мисията бе удължена до 30 септември 2016 г.

786 дни е периодът, през който сондата е ескортирала кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко - първо при доближаването й до Слънцето и след това при отдалечаването й от светилото.

720 милиона км е разстоянието, на което "Розета" се намираше от Земята, когато снощи получи инструкции да се спусне към кометата.

19 км е разстоянието, на което "Розета" се намираше от кометата, когато бе изведена на траектория, позволяваща й днес да се блъсне в 67Р/Чурюмов-Герасименко.

14 часа ще продължи спускането й до програмирания й сблъсък с кометата.

40 минути са нужни, за да може сигнал, изпратен от "Розета", да стигне до Земята.

100 кг е теглото на модула "Фила", когато е на Земята. "Фила", който е с размерите на пералня, тежи 1 грам на повърхността на кометата.

1,4 милиарда евро е стойността на мисията "Розета", която бе одобрена през 1993 г. от Европейската космическа агенция.

500 са участвалите в проекта учени и инженери.

Източник: БТА