Учени копираха успешно пръстови отпечатъци от снимка
Учени копираха успешно пръстови отпечатъци от снимка / ThinkStock/Getty Images

Японски учени копираха успешно пръстови отпечатъци от дигитална снимка на човек, който позира с вдигнати показалец и среден пръст, образуващи "V" - жеста за мир, предаде Ройтерс.

"Някой може да използва информацията, за да присвои чужда идентичност. Така може да получи достъп до смартфона или до жилището на друг човек", каза професор Исао Ечидзен от японския Национален институт по информатика.

Пръстовият отпечатък вече не е това, което беше в криминалистиката

Жестът за мир е много популярен сред японците, когато позират за снимка. Професор Ечидзен и негов колега направиха експеримент, при който извадиха отпечатъците на професора от дигитална снимка, направена от разстояние три метра. Фотографията с висока резолюция беше заснета със 135-милиметров обектив, монтиран на дигитален огледално-рефлексен (DSLR) фотоапарат.

Сканирането на пръстов отпечатък дава достъп без ПИН код и парола до мобилни телефони, лаптопи, външни харддискове и услугата "електронно портмоне".

Японският мобилен оператор "Ен Ти Ти Докомо" каза, че не е получавал сведения за злоупотреби с пръстов отпечатък на потребителските устройства. Той обаче увери, че ще контролира внимателно ситуацията.

Източник: БТА