Безценният отпечатък
Безценният отпечатък / снимка: sxc.hu

Пръстовият отпечатък вече не е това, което беше в криминалистиката. С най-нови научни методи за анализ по пръстов отпечатък вече се откриват следи от наркотични, взривни или упойващи вещества.

Пръстовите отпечатъци са един от най-старите и доказани в практиката методи за разкриване на извършители на престъпления. Междувременно той е претърпял такова развитие, че иззетите проби днес са в състояние да дадат много повече информация за даден извършител, отколкото в близкото минало. Така например с помощта на най-модерните нанотехнологии, различни спектрографи, инфрачервени лъчи и цветни профили учените вече са в състояние да определят дали даден пръстов отпечатък е истински. По този начин може да се разбере и дали заподозреният е имал контакт с взривни вещества или наркотици.

Дали престъпниците знаят това?

Една от водещите в тази област фирми е английската "Интелиджънт фингърпринтинг". Тя произвежда проби, с които полицията е в състояние да установи дали лицето, оставило даден пръстов отпечатък, преди това е консумирало кокаин, хероин, метадон или канабис. В момента компанията разработва и мобилен уред за тест за наркотици, който действа на принципа на снемането на пръстов отпечатък. Ако в миналото пръстовият отпечатък е бил само изображение на папиларните линии на кожата, то днес на тях се гледа като на микс от мазнини, мъртви кожни клетки, соли и човешка пот. Всичко това дава безценна информация за физиологията на човека, оставил даден пръстов отпечатък.

Методът за установяване по пръстов отпечатък дали дадено лице е вземало наркотични вещества е описан в последния брой на специализираното британско списание "Приложна химия": използват се наночастици от злато, антитела, флуоресциращи оцветители, които карат пръстовите отпечатъци да греят в различни цветове - доказателството, че лицето е вземало наркотици. Друг метод, наречен "Деси", пък установява наличието на вещества, с които заподозреният е бил в допир без да ги консумира. При него пръстовият отпечатък се напръсква с наелектризирани водни капчици, които отделят от папиларните кожни линии химикали, съдържащи се във взривните вещества. След това капчиците се анализират от спектрограф и според подреждането на молекулите се доказва наличието на дадено вещество. Разновидност на този метод използва инфрачервено лъчение. На спектрограмата папиларните линии на пръстовия отпечатък се виждат в синьо, а частиците от взривно вещество са оцветени в червено.

Очаквайте и други новости!

Много от тези съвременни методи и техники обаче все още не са станали част от ежедневната полицейска работа, защото уредите са прекалено големи или пък непригодни за транспортиране и така използваните методи за анализ унищожават пръстовия отпечатък. Това не омаловажава работата на учените, които вече са в състояние от пръстов отпечатък да изолират не само наркотични или взривни вещества, но също така и кафе, никотин и болкоуспокояващи или упойващи средства.