Учени създадоха метод за датиране на пръстови отпечатъци
Учени създадоха метод за датиране на пръстови отпечатъци / Thinkstock/Getty Images

Американски учени създадоха метод, който позволява да се установи кога точно са оставени пръстови отпечатъци, съобщи сп. "Сианс е авнир".

В редица случаи проблемът, с който се сблъскват следователи, не е свързан с липса на пръстови отпечатъци на местопрестъплението, а с прекалено големия им брой. Кога са оставени те?

Учени от Националния институт за стандарти и технологии на САЩ смятат, че са намерили отговор на този въпрос. Методът им дава възможност да се разбере от кога датират отпечатъците.

Всеки пръстов отпечатък е уникален - разпознаваем е за всеки индивид. В пръстовите отпечатъци има различни химични съставки - аминокиселини, йони, минерали, мазнини. Като ги изследват, учените се надяват да съберат информация за онзи, който ги е оставил - за възрастта, пола му и за веществата, които е докоснал, като например експлозиви или наркотици.

Докато търсели следи от наркотици, учени от института забелязали интересен феномен - някои съставки в пръстовите отпечатъци могат да мигрират по повърхността, върху която са оставени. Става въпрос по-специално за мастни киселини като палмитиновата киселина.

С помощта на технология, известна като вторична йонна масспектрометрия, която се състои в това проба за анализ да бъде бомбардирана с йони, учените проучили миграцията на палмитиновата киселина във времето. Това им позволило да установят кога е оставен пръстовият отпечатък. Учените първо демонстрирали ефикасността на метода си за период от един до четири дни, но вече го прилагат и за период от няколко месеца. Методът все пак засега е тестван единствено в лабораторна среда.

Източник: БТА