Тесла пуска масов електрически седан
Тесла пуска масов електрически седан / снимки: Reuters

За американския производител на електрически автомобили Тесла (Tesla) настъпва решителен момент, предаде Асошиейтед прес.

Очаква се компанията да достави на първите клиенти масов електрически спортен автомобил с 5 места, след като загуби близо 1 млрд. долара от луксозни спортни автомобили с електрически двигател.

Автомобилът, наречен Модъл Ес (Model S), ще изведе компанията до рентабилност или ще доведе до разпадането й под бремето на правителствените кредити от 465 милиона долара.

"Модъл Ес ще бъде първият експеримент с наистина масов продукт за Тесла. Проект, който компанията не може да позволи да се провали", посочва експерт, цитиран от БТА.

Тесла, рожба на милиардера от ПейПал (PayPal) и основател на СпейсЕкс (SpaceX) Елон Мъск, винаги си е поставяла амбициозни цели, отбелязва АП.

Цената на Модъл Ес ще започва от 49 900 долара след федерален данъчен кредит и ще достига до 101 550 долара. Компанията си е поставила за цел да продаде 20 000 броя от този автомобил през 2013 година.

Японската компания Нисан (Nissan) е продала общо 30 000 електрически автомобила Лийф (Leaf) от пускането на модела на пазара в края на 2010 година, допълва АП.

Тесла пуска масов електрически седан
netinfo