Съоснователят на Microsoft Пол Алън съди конкуренти за патенти
Съоснователят на Microsoft Пол Алън съди конкуренти за патенти / www.sxc.hu

Съоснователят на Microsoft Пол Алън е обвинил над десет водещи компании, сред които Apple, Yahoo, Facebook, Google и eBay, в незаконно използване на технологии, патентовани от неговата компания Interval Licensing LLC, съобщиха световните агенции.

Искът е бил подаден от името на Interval снощи в районен съд в Сиатъл. В документа, цитиран от руското електронно издание Лента.ру, се посочва, че ищецът настоява за незабавно прекратяване на незаконното според него използване на патентованите технологии, и разчита, че ще получи компенсация, чиято сума не се уточнява.

Освен горепосочените компании в качеството на ответници са още: AOL, YouTube, Netflix, Office Depot, OfficeMax и Staples.

В списъка на обвиняемите прави впечатление отсъствието на Microsoft и Amazon, чиито централи се намират в Сиатъл, където живее Алън, отбелязва ДПА.

Interval Licensing притежава патентите от Interval Research - технологична компания за изследователска и развойна дейност, създадена от Пол Алън и Дейвид Лидъл в началото на 90-те години.

Interval посочи, че става дума за патенти, които са ключови за интернет търсачките и електронната търговия, информира Асошиейтед прес. Въпросните технологии се използват в онлайн търсачките, позволяват на потребителите да получават информация в отварящи се допълнителни прозорци по време на работа в други приложения, и в интернет магазините, допълва Лента.ру, цитирано от БТА.

Повечето от компаниите, подведени под съдебна отговорност, не пожелаха веднага да направят коментар по случая.