Спътникът Ютелсат 3B беше изстрелян с ракетата Зенит-3SL
Спътникът Ютелсат 3B беше изстрелян с ракетата Зенит-3SL / Guliver/Getty Images, архив

Телекомуникационният спътник "Ютелсат 3B" беше успешно изстрелян с ракетата-носител "Зенит-3SL" по програмата "Морски старт", съобщи ИТАР-ТАСС.

В 0 часа и 10 минути българско време той успешно се отдели от ускорителния блок и бе изведен на планираната орбита. Стартът на космическия апарат бе даден от плаващата платформа "Одисей" в Тихия океан.

Спътникът "Ютелсат 3B" е основан на платформата "Юростар 3000". Той е конструиран от компанията "Еърбъс дифенс енд спейс" и ще позволи разширяването на услугите, предоставяни на интернет провайдърите, на правителствените агенции и на предавателните станции, които работят в Латинска Америка, Европа, Африка, Близкия изток и Централна Азия.

Експлоатационният ресурс на космическия апарат надвишава 15 години.

Ракетата "Зенит-3SL" се състои от 2 степени - от ускорителния блок "Зенит 2S", производство на украинското конструкторско бюро "Южмаш" и от ускорителния блок ДМ-SL, предоставен от руската ракетно-космическа корпорация "Енергия". Днешното изстрелване е първото за тази година по програмата "Морски старт" и първото след неуспешното изстрелване през месец февруари 2013 година, припомня агенцията.

Източник: БТА