Спряха сайтовете zamunda.net и zamunda.se
Спряха сайтовете zamunda.net и zamunda.se / ThinkStock/Getty Images

Българските любители на свалянето на филми, музика и игри останаха без достъп до най-големите торент сайтове у нас - zamunda.net и zamunda.se. Първият не работи от уикенда, вторият беше недостъпен в понеделник. Засега няма официална информация от администраторите на сайтовете относно причината за проблема.

Явор Колев от Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" коментира за dariknews.bg, че ГДБОП няма участие в спирането на сайтовете, a вероятно става въпрос за хакерска атака. Той допълни, че в дирекцията не е постъпвал сигнал за спирането на сайтовете.

Според собственика на arenabg.com Елиян Гешев най-вероятната причина за падането на "замундите" е технически проблем

Появата на две „замунди" в българското интернет пространство стана през 2013 година, когато домейнът е "откраднат" от вътрешен човек, който "завладява" zamunda.net. Останалите администратори на сайта успяват да направят валиден бекъп и да възвърнат портала на адрес zamunda.se.

Вижте какво разказа тогава бившият собственик и един от най-активните хора в zamunda Мартин Павлов

През август България се нареди на второ място в света по нарушаване на авторските права и пиратството в интернет. Това сочи изследване на IT компанията MUSO, която публикува годишния си доклад за защита на авторските права и съдържание в световната мрежа за 2015 г.

Zamunda редовно намира място в чуждестранни доклади за пиратски сайтове. През 2012 година zamunda.net попадна в доклад, публикуван от работна група на американския конгрес за борба с международното пиратство.

Zamunda влезе в черен списък на US Конгреса

Вижте още:

Най-сваляните нелегално филми за 2015 година

ACTA, PIPA, SOPA и торент сайтовете

Свалянето на филми се дължи на липсата на избор, сочи проучване в ЕС