Синя светлина убива насекомите
Синя светлина убива насекомите / снимка: ThinkStock/Getty Images

Някои дължини на вълната на синята светлина могат да се окажат смъртоносни за комарите и други насекоми, сочат резултатите от изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир". Тази година Нобеловата награда за физика бе присъдена на Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шуджи Накамура за изобретяването на синия електролуминисцентен диод. Със сини светодиоди днес са снабдени редица устройства, ползвани в ежедневието, като телевизионни екрани и Блу-Рей плеъри. Комбинирането на сини светодиоди с други диоди позволява да се получи т.нар. бяла светлина за осветление.

Изследователи от университета Тохоку в Япония наскоро откриха още едно приложение на тези диоди. Оказва се, че светлината им унищожава насекоми.

Ефектът от ултаравиолетовите лъчи върху клетките и организмите отдавна е известен. Ултравиолетовите лъчи са използвани за пречистване на водата и за съжаление предизвикват някои видове рак на кожата.

Облъчването с видима светлина не е смъртоносно за насекомите. Резултатите от новото изследване обаче разкриват, че синята светлина може да убие ларвите на плодовата мушица и възрастните екземпляри от вида. Синята светлина може да е смъртоносна също за малкия брашнен бръмбър Tribolium confusum и за вид комари, които се срещат единствено в лондонското метро. Интересно е, че въпросните насекоми не реагират на една и съща дължина на светлинната вълна. Плодовите мушици умират при вълнов обхват 467 nm, докато за комарите от лондонското метро и малкия брашнен бръмбър смъртоносният вълнов обхват е съответно 417 nm и 404 nm. В зависимост от отделните видове насекоми продължителността на излагане, за да се достигне смъртоносната доза, варира между 24 и 48 часа.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Източник: БТА