Швеция премина изцяло на цифрова телевизия
Швеция премина изцяло на цифрова телевизия / снимка: БГНЕС
В южната част на Швеция тази сутрин беше изключена последната станция за аналогов телевизионен сигнал и така страната приключи прехода си към цифрова телевизия, съобщава БГНЕС, позовавайки се на РИА „Новости”.

В церемонията участваха министърът на културата на Швеция Лена Аделсон Лилерот, представители на шведската обществена телевизия и на частните телевизии в страната. Така Швеция стана третата страна в Европа, която напълно премина на цифрова телевизия. По-рано това стана в Холандия и Финландия. Председателят на държавната комисия на Швеция за преминаване към новата технология Лоренц Андерсон разказва, че преминаването към цифровата техниката е станало по-спокойно, отколкото той е очаквал.

„Опасявах се, че могат да възникнат проблеми и протести, но като цяло срещнахме положителна реакция”, каза той. Процесът на преминаване към цифрово излъчване в Швеция започна на 19 септември 2005 г. с изключването на телевизионните аналогови станции на остров Готланд. С работата по създаването на новата мрежа се зае държавната компания Тераком, инвестициите възлязоха на над 1 милиард шведски крони. Много милиони изгубиха и обикновените шведи, защото мнозина трябваше да си купят нови телевизори или цифрови устройства за наличните апарати.