Русия започна разработването на робот-космонавт за МКС
Русия започна разработването на робот-космонавт за МКС / БГНЕС, архив

Ракетно-космическата корпорация "Енергия", Централният начно-изследователски институт по роботехника и техническа кибернетика и Научно-производственото обединение "Андроидна техника" пристъпиха към създаване на робот-космонавт, предаде ТАСС. Това бе съобщено от пресслужбата на РКК "Енергия".

"Не става дума просто за проект, а за част от идеологията, която е в основата на развитието на роботехниката за космически изследвания", заяви генералният директор на РКК "Енергия" Владимир Солнцев. "Смятам, че в бъдеще роботи ще обслужват автоматични космически апарати, ще работят на лунната повърхност и в далечния космос".

Роботът Фьодор ще полети в космоса с ракета "Ангара"

Робототехническият комплекс, който се създава в рамките на опитно-техническите работи "Косморобот", включва мобилен робот, пултове за управление, наземен сегмент. Опитната експлоатация е планирана от 2020 г. до 2024 г. в Научно-енергетичния модул на руския сегмент на Международната космическа станция (МКС), се отбелязва в съобщението.

Роботът ще може да пренася товари и да извършва различни дейности, включително да инсталира и да заснеме оборудване, да съединява електрически кабели, да "изследва" с помощта на телекамера външната повърхност на модула. Роботът освен това ще помага на космонавти при излизанията им в открития космос.

Роскосмос изпраща робота Споти през 2017 г. на МКС

По-рано бе оповестено, че РКК "Енергия", която строи космически кораби, ще построи по нареждане на Роскосмос робот, който ще помага на хората по време на работата им в открития космос.

Изстрелването на Научно-енергетичния модул на руския сегмент на МКС е планирано за 2019 г.

Източник: БТА