Робот засне вътрешността на авариралия реактор на АЕЦ Фукушима
Робот засне вътрешността на авариралия реактор на АЕЦ Фукушима / снимки: БГНЕС

Японски съд забрани да бъдат пуснати отново два реактора на АЕЦ Такахама поради несъответствие с всички норми за безопасност в случай на силно земетресение и цунами като на 11 март 2011 година, когато аварира АЕЦ Фукушима, предаде ТАСС. АЕЦ Такахама е на брега на Японско море и при възникване на цунами попада в зона с най-висок риск.

След аварията в АЕЦ Фукушима в Япония бяха спрени всичките 48 действащи ядрени реактори. Правителството прие след това строги правила за сигурност и след извършване на необходимите подобрения бяха пуснати отново 21 от реакторите.

В самата АЕЦ Фукушима в петък робот със змиевидна форма беше вкаран в авариралия първи реактор, където засне вътрешността с феноменална радиоактивност, предаде Франс прес.

Робот засне вътрешността на авариралия реактор на АЕЦ "Фукушима"
netinfo

Данните се смятат за особено ценни. Роботът обаче в един момент спря да отговаря на инструкциите и операторът на централата Токио електрик пауър ТЕПКО (Tokyo Electric Power - Tepco) в крайна сметка реши да го изостави във вътрешността на реактора, където радиацията е в смъртоносна доза за човек за по-малко от час.

Източник: БТА