Първият частен полет около Луната - през 2018-а
Първият частен полет около Луната - през 2018-а / снимка: Guliver/Getty Images

Докато "Върджин галактик" се готви за първия си космически полет, компанията "Спейс адвенчърс", единствената, която е изпращала частни лица в Космоса, подготвя първата в света частна мисия до Луната, съобщава в. "Дейли телеграф".

През 2018 г. двама пътници и един руски космонавт ще пътуват около Луната и обратно. Те ще достигнат до около 100 км от нейната повърхност и ще станат свидетели на появата на Земята на хоризонта. Това ще бъде първият път от над 40 години, в който хора пътуват отвъд ниската земна орбита. Последните хора, които се разходиха на Луната, бяха Юджийн Сърнън и Харисън Шмит през декември 1972 г.

Триото, което ще направи обиколката около Луната, ще стигне до 100 км от нейната повърхност и ще пътува около далечната страна й страна преди да стане свидетел на "издигането на Земята" при завръщането си у дома. Първоначално групата ще пътува до Международната космическа станция с кораб "Союз". Там те ще прекарат 10 дни за аклиматизиране, след което ще продължат полета си около Луната. Очаква се той да отнеме шест дни, пише БГНЕС.

"Спейс Адвенчърс" все още не е обявила цената на пакета, но със сигурност тя няма да е малка. В момента компанията взема по 50 милиона долара на човек за 10-дневно пътуване до Международната космическа станция. Първият й клиент беше Денис Тито, американски предприемач, натрупал състоянието си в управлението на инвестиции. Певицата Сара Брайтман планира да пътува до МКС със "Спейс адвенчърс" догодина. Така тя ще стане първият професионален музикант, който ще пее от Космоса.