Принц Уилям и Катрин откриха завод на Ролс-Ройс в Сингапур
Принц Уилям и Катрин откриха завод на Ролс-Ройс в Сингапур / снимки: Reuters

Принц Уилям и съпругата му Катрин представиха първия самолетен двигател, произведен от Ролс-Ройс в новата му фабрика в Сингапур.

Британската кралска двойка представи двигателя Trent 900, задвижващ самолети Еърбъс А380, най-дългия пътнически самолет в света, на среща на ръководители на Ролс-Ройс, корпоративни гости и служители, развяващи британски и сингапурски знамена.

"Това е авангардна космическа технология, разработена от една от най-големите британски глобални компании", заяви Уилям в комплекса от 154 000 кв. м., който отвори врати през февруари. "Не е случайно, че Ролс-Ройс избра да построи високотехнологичния си завод в Сингапур. Благоприятната бизнес среда в тази страна, висококвалифицираната работна ръка и предприемаческа енергия я превърнаха в магнит за стотици британски компании", допълни кралската особа.

Той заяви, че британските компании са инвестирали общо 25 милиарда паунда (40 милиарда долара) през годините в Сингапур, бивш колониален пункт за търговия, който се превърна в една от най-богатите икономики в света, посочва БГНЕС. Заводът на Ролс-Ройс струва 700 милиона сингапурски долара (570 милиона американски долара) и в него работят около 500 души в Азиатско-Тихоокеанския регион, който сега е най-бързо развиващият се авиационен пазар в света.

Младото кралско семейство обикаля света тази година в рамките на честванията на 60-годишнината от възкачването на престола на бабата на Уилям кралица Елизабет Втора. По време на деветдневната си обиколка те ще посетят още Малайзия, Соломоновите острови и Тувалу.

Принц Уилям и Катрин откриха завод на РолсРойс в Сингапур
netinfo