Подводница на НАСА ще изучава ледените океани на Титан
Подводница на НАСА ще изучава ледените океани на Титан / ThinkStock/Getty Images

Американската космическа агенция НАСА планира да изпрати подводница, която да изследва океаните на една от луните на Сатурн - Титан.

Подводницата ще изучава ледените океани от течен метан и етан, които покриват повърхността на луната, съобщи криогенният инженер Джейсън Хартуиг по време на симпозиум за иновативни концепции на НАСА, пише научното издание „Сайънс дейли".

НАСА показа луните на Сатурн - Мимас и Диона

Съоръжението, което ще бъде изпратено на Титан, ще включва в себе си и специална част в единия си край, с която ще може да комуникира със Земята. Предаването на накрайника ще покрива територия от 1429 млн. км. Освен това съоръжението ще бъда оборудвано с всякакъв вид метеорологични сензори, радари, сонарно оборудване, камери.

Подводницата с дължина 6 метра ще си служи и с необичайна техника за плуване - тя ще поема течност от заобикалящата я среда, когато потъва в океаните и ще изпуска течността при издигане. Тази техника е необходима, тъй като подводницата ще трябва да използва възможно най-малко гориво.

Полярни ветрове духат на Титан

Въпреки че Титан е леденостудена луна с океани от течен метан и облаци от цианид, тя е особено интересна за учените, тъй като много прилича на Земята в зората на нейния живот. Освен това луната е и единственото друго известно на хората място, където съществуват стабилни течни океани на повърхността.

Също така атмосферата на Титан наподобява земната със своите сходни хидроложки цикли.

Подводницата ще може да измерва големината на вълните на повърхността, а при потапяне ще събира проби от водата и океанското дъно.

НАСА разработва подводница за изследване на космически океани

За момента обаче разработването на подводницата ще трябва да бъде забавено, поне докато не стане ясно какво още е открила сондата на НАСА Касини" за Титан. След това проектът за подводницата ще бъда преоценен отново през март 2017 г.

Новата оценка ще включва данни от „Касини" за дълбочината, водното налягане и температурите на океаните, като подводницата ще бъде доразработена на базата на тази информация.

Въпреки това обаче ще трябва да мине доста време преди съоръжението да бъде изпратено в космоса - първата мисия е насрочена за 2038 г.

Източник: БГНЕС