Определиха ефекта на генномодифицираните култури върху околната среда
Определиха ефекта на генномодифицираните култури върху околната среда / ThinkStock/Getty Images

Най-голямото изследване на ефекта от генномодифицираните култури показа, че те водят до намаляване на употребата на инсектициди, но увеличават използваните хербициди, съобщи ЮПИ.

Учените от университета на Вирджиния, ръководени от икономиста Федерико Силиберто, анализираха практиката на 5000 фермери, отглеждащи соя, и 5000, отглеждащи царевица, в САЩ от 1998 г. до 2011 г. Те проследиха употребяваните от тях химикали след въвеждането на генномодифицираните култури.

Какво трябва да знаем за генномодифицираните храни?

Резултатите от изследването им показват, че садящите генномодифицирана царевица намаляват леко използваните хербициди и пестициди. При соята обаче хербицидите са с 28 процента повече при генномодифицираните култури в сравнение с традиционните.

Учени създадоха лилави ГМО домати

С времето плевелите във фермите с генномодифицирана соя развиват резистентност към хербицидите. Затова фермерите използват повече химикали за същия почистващ ефект. Това е лошо за околната среда - може да се процедят химикали в екосистемите, намалява биоразнообразието, замърсяват се въздухът и водата.

Отрицателен ефект от генномодифицираните култури върху хората учените не са забелязали.

Екосдружение предупреждава: Млечните ни продукти са от животни, хранени с ГМО фуражи

Генномодифицираната соя е въведена по-рано от фермерите в САЩ, отколкото царевицата. Възможно е затова резистентността на плевелите сред царевичните насаждения още да не се е развила.

Източник: БТА