Обама предаде официалния президентски акаунт в Туитър на Тръмп
Обама предаде официалния президентски акаунт в Туитър на Тръмп / БГНЕС

Предаването на властта в САЩ се извърши и в Туитър - в момента на полагането на клетва от Доналд Тръмп акаунтът @POTUS (акроним на "Президент на Съединените щати"), който досега използваше Барак Обама, бе прехвърлен на републиканския му приемник, предаде Франс прес.

Броячът на туитовете беше нулиран, но този на абонатите остава непроменен. Целта на президентството първоначално бе да се запази бройката на абонатите (над 13 милиона души), но по неясни причини броят им е само няколко милиона.

В нов акаунт, @POTUS44, са събрани пратените от Барак Обама туитове (близо 350), които ще бъдат и архивирани.

По същия начин са прехвърлени акаунтите на първата дама Мишел Обама (@FLOTUS), вицепрезидента Джо Байдън (@VP) и говорителя на Белия дом Джош Ърнест (@PressSec).

Засега новият президент изглежда решен да продължи да ползва личния си акаунт @realDonaldTrump (с над 20 милиона абонати).

Доналд Тръмп вече подписа първите си президентски укази, предаде Ройтерс.

Сред тях е приетото от Конгреса изключение от закона за номинирания за министър на отбраната генерал от резерва на морската пехота Джеймс Матис да може да заеме тази длъжност, въпреки че се е уволнил преди по-малко от 7 години, съобщи говорителят на Тръмп Шон Спайсър.

Тръмп подписа официално и номинациите на кандидатите си за членове на следващото правителство, които изпрати на Сената, и обяви национален ден на патриотизъм.

Дизайнът на официалния сайт на Белия дом се промени след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

По обяд местно време, когато съгласно конституцията изтече мандатът на предишния президент Барак Обама, на началната страница на Белия дом се появиха думите:

"Президентът Доналд Тръмп. Нека заедно направим Америка отново велика. Движението продължава - работата започва."

В сайта е поместена и снимка на новия президент на САЩ.

Източник: БТА