НАСА пак отложи теста на парашута за кацане на Марс
НАСА пак отложи теста на парашута за кацане на Марс / снимка: Guliver/Getty Images

Американското космическо управление НАСА отложи за утре изпробването на най-големия парашут в света, предназначен за кацане на космически кораби на Марс, предаде Франс прес. Тестването на парашута трябваше да се състои още вчера, но беше отложено за днес заради лоши метеорологични условия. Поради същата причина е отложено отново. Засега НАСА насрочи ново изпитание за петък в 17,30 по Гринуич (7,30 западно американско време) на Хавайските острови.

НАСА ще изпрати астронавт на Марс през 30-те години на този век

За целта на изпитанието НАСА ще изпрати с балон във въздуха тестови апарат и прикрепен към него гигантски парашут.

Когато балонът достигне височина от 37 километра над Тихия океан, тестовият апарат с формата на летяща чиния ще бъде освободен от него и ще се издигне още по-високо, достигайки 55 километра благодарение на две ракети, прикрепени към него.

НАСА пробва парашут за кацане на Марс

Апаратът ще развие свръхзвукова скорост и в действие ще влезе гигантският парашут с диаметър 30 метра. Когато се отвори, той ще трябва да намали скоростта на апарата и да му помогне да се приводни в Тихия океан.

Ако изпитанието е успешно, подобни парашути ще могат да се използват при опит за изпращане на пилотирани кораби на Марс, примерно през 2030 г.