НАСА пробва парашут за кацане на Марс (СНИМКИ)
НАСА пробва парашут за кацане на Марс (СНИМКИ) / снимки: Guliver/Getty Images

НАСА ще тества най-големия парашут, предназначен за спускане на пилотирани космически апарати на Марс, съобщи АФП. Парашутът ще бъде прикрепен към капсула, наречена "летяща чиния" заради формата си.

Опитът е планиран за 4 юни, в 11.30 часа по Гринуич. Той трябваше да се състои на 3 юни, но бе отложен поради неблагоприятни метеорологични условия.

Тъй като марсианската атмосфера не е плътна, парашутът, предназначен да забави падането на тежък космически апарат, трябва да е особено здрав.

НАСА ще изпрати астронавт на Марс през 30-те години на този век

НАСА тества технологията от 1976 г., когато с мисията "Викинг" на Марс бяха изпратени два робота. Заради целта до Червената планета да стигнат хора до 2030 г., американската космическа агенция разработва парашути от ново поколение, с по-авангардни технологии, които ще позволят меко кацане на по-големи апарати.

НАСА пробва парашут за кацане на Марс (СНИМКИ)
netinfo
"Искаме да видим дали парашутът ще се разтвори и ще забави тестовия апарат в свръхзвуков полет" - обясниха от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Тестовият апарат ще е малко по-тежък от три тона, т.е. два пъти повече от апаратите, които НАСА сега може да спуска на Марс. Парашутът Low-Density Supersonic Decelerator e с диаметър 30 м. Целта е той да забави скоростта на апарата от Мах 2 до подзвукова. За теста НАСА ще издигне "летящата чиния" и парашута на височина 37 км над Тихия океан с гигантски балон. Той ще освободи летящата чиния, която ще се издигне с двигатели до височина 55 км. Тогава ще достигне свръхзвукова скорост.

НАСА тества нов марсоход

Когато парашутът се отвори, летящата чиния ще се движи 2,35 пъти по-бързо от скоростта на звука. С негова помощ тя трябва да кацне в Тихия океан.

НАСА пробва парашут за кацане на Марс (СНИМКИ)
netinfo
Изпитанията се правят на много голяма височина, защото условията там са подобни на високата марсианска атмосфера. През 2014 г. бяха направени изпитания на различен парашут с подобно предназначение. Те обаче не бяха успешни, защото парашутът не се наду, както беше предвидено, и се скъса. Още един тест е предвиден за 2016 г.

Източник: БТА