НАСА тества нов марсоход
НАСА тества нов марсоход / снимка: Guliver/Getty Images

Марсоходите "Опортюнити" и "Кюриосити" обхождат Червената планета, за да изследват повърхността й и най-горните й подпочвени слоеве. Скоро обаче на Марс ще бъдат извършени геоложки проучвания на по-голяма дълбочина. За тази цел космическият апарат InSight, който трябва да бъде изстрелян през март 2016 г., ще бъде снабден с два основни инструмента - сеизмограф и топлинен сензор. По време на пътуването си апаратът ще бъде подложен на сериозни изпитания. За да е сигурна, че той ще се справи с тях, НАСА започна поредица тестове, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Ето как залязва Слънцето на Марс (ВИДЕО)

Те се извършват в центъра "Локхийд-Мартин". За първия етап от тестовете InSight е със сгънати слънчеви панели, т.е. във вида, в който ще бъде по време на изстрелването и пътуването си до Марс, което ще продължи 6 месеца и половина. По време на
пътуването апаратът ще се намира в капсулата "Аерошел". От 30 април тя е подложена на тест в термален вакуум, с който се симулират условията по време на пътуването. Други изпитания ще позволят да се симулира етапът, свързан с изстрелването и предизвиканите от него силни вибрации. При тези изпитания инженери ще трябва да контролират наличието на електронни интерференции между части на апарата и капсулата.

Вторият етап от тестовете ще е съобразен с конфигурацията на InSight при пристигането му на Марс - с разгънати слънчеви панели. Той отново ще бъде тестван в термален вакуум в съответствие със същите параметри, каквито има на марсианската повърхност.

"Тестовете целят да се сблъскаме с всички възможни проблеми, за да може да ги решим тук, на Земята - заяви Стю Спат, който отговаря за програмата "InSight" в "Локхийд-Мартин". - Този етап продължава почти толкова дълго, колкото и монтажът, но искаме да сме сигурни, че предоставяме на НАСА апарат, който ще функционира в екстремни условия, както бе планирано."

НАСА ще изпрати астронавт на Марс през 30-те години на този век

"InSight е значително по-евтина мисия в сравнение с "Кюриосити". Бюджетът на "InSight" е едва 425 милиона долара, а този на "Кюриосити" - 2,5 милиарда долара. За да проектира
апарата, НАСА се е осланяла на уменията, придобити в рамките на мисията "Феникс", която стигна до Червената планета през 2008 г.

InSight ще бъде снабден с два инструмента, създадени в Европа - широколентов сеизмометър SEIS и "термометър" HP3, с който ще бъде измерена топлината, отделяна от недрата на Марс.

Сеизмометърът ще бъде поставен върху марсианската повърхност от роботизирана ръка и защитаван от вариациите от 50 градуса Целзий между дневните и нощните температури посредством нещо като "голяма шапка", която ще бъде проектирана от Лабораторията за
реактивни двигатели на НАСА. Той трябва да функционира една марсианска година, т.е. близо две земни години.

Източник: БТА