НАСА: Хиляди астероиди се приближават към Земята
НАСА: Хиляди астероиди се приближават към Земята / Pixabay

Хиляди астероиди са се насочили към Земята, а американската космическа агенция НАСА потърси помощ от останалите страни, за да се справи с проблема, пише Еxpress.co.uk, цитиран от NOVA.

От НАСА се надяват да успеят да пренасочат гигантските летящи скали, които се придвижват с 55 923 мили в час.

Новооткрит астероид премина близо до Земята

Наред със стотиците астероиди, които орбитират около Земята, учените очакват, че през следващата година ще открият още много.

За да се справи с нарастващия обем на летящите космически отломки, НАСА започва първата по рода си роботизирана мисия. Тя ще посети обект, който е опасно близо до Земята, за да премахне част от неговата маса и да го пренасочи в орбитата около Луната.

Агенцията ще използва бъдещата мисия, за да проучи скоростта, орбитата, размерите и въртенето на астероида, преди да решат дали е възможно да го пренасочат.

Астероид погубил огромна част от бозайниците на Земята

Мисиите за събиране на отломки от повърхността на астероид ще бъдат изпълнени от роботи, докато другите мисии ще бъдат изпълнени от астронавти.

Агенцията също така се надява, че нейните мисии ще дадат още данни за произхода на Вселената.

„Астронавтите ще се върнат на Земята с далеч повече проби от когато и да било, което може да допринесе за нови научни открития за формирането на Слънчевата система и началото на живота на Земята", смятат от агенцията.

НАСА търси информация за произхода на живота в "капсулата на времето"

Освен това от НАСА се надяват мисиите да помогнат за подготовката за мисия до Марс.

Източник: nova.bg