Microsoft представи първия си таблет, който ще се конкурира с iPad на Apple
Microsoft представи първия си таблет, който ще се конкурира с iPad на Apple / снимки: Reuters

Американският софтуерен гигант Microsoft представи първия си таблет. Surface e замислен да се конкурира с iPad на Apple, предадоха световните агенции.

Новото устройство ще работи на новата операционна система на Microsoft Windows 8. Като сериозно различие с iPad, клавиатурата и тъчпадът на Surface ще бъдат от вътрешната страна на капака на неговия магнитен дисплей. Таблетът на Microsoft освен това ще има USB порт за свързване с периферни устройства като принтери и вторични дисплеи.

С 10,6-инчов HD дисплей, Surface е дебел само 9,3 милиметра, тежи 680 грама и има камери и от двете си страни. Той ще се продава с 64 или 128 гигабайта хард диск.

Цената и датата на пускане в продажба на новия таблет не бяха обявени. Microsoft обаче обеща Surface да излезе на пазара скоро, а експерти очакват той да е по-евтин от iPad и да струва между 399 и 499 долара.

"Това е едно съвсем ново семейство устройства с марката Microsoft ", обобщи генералният директор на компанията Стив Балмър. Той описа Surface като "таблет за работа и за игра". "Заради Windows 8, Сърфис е персонален компютър (PC). Surface е таблет. И Surface е нещо ново, което ние мислим, че хората ще заобичат напълно", отбеляза Балмър.

Представянето на новото устройство бе предшествано от многобройни спекулации. Microsoft обяви предварително, че ще направи "важно съобщение", отбелязва БТА.

Разработени от компанията гигантски сензорни екрани също носят името Сърфис.

В момента Епъл доминира категорично пазара на таблети. На американската компания миналата година се падаше дял от 62 процента с 40,5 милиона продажби в цял свят. Втори далеч назад остана южнокорейският технологичен гигант Samsung с пазарен дял от 9 процента или 6,1 милиона продажби.

Microsoft представи първия си таблет който ще се конкурира с iPad на Apple
netinfo