McLaren се извини публично, ФИА обмисля край на „Степнигейт”
McLaren се извини публично, ФИА обмисля край на „Степнигейт” / netinfo

Заседание през февруари 2008 г. най-вероятно няма да има, Ferrari, McLaren и ФИА ще считат скандала за приключен на спортно ниво, но италианският тим ще продължи да съди McLaren в Италия и Великобритания. Хейки Ковалайнен е новият съотборник на Хамилтън.

Макс Мозли, президент на Международната автомобилна федерация (ФИА), предложи на Световния съвет по моторни спортове да отмени насроченото на 14 февруари заседание и да приеме за затворено делото за шпионаж между McLaren и Ferrari. Изявлението дойде след публична декларация на McLaren и изпълнителния директор Мартин Уитмарш, в която британският тим признава вината си в т. нар. „Степнигейт”. Отборът на Люис Хамилтън се извинява на ФИА, Ferrari и всички фенове, че не е съобщил веднага, след първите контакти с Найджъл Степни, след което е позволил техническа информация от Ferrari да премине в McLaren, както и да бъде използвана.

Декларацията на McLaren дойде, след като отборът е получил документ на световния съвет за проведеното разследване от независими технически експерти на болида за 2008 г. Разследването е открило интензивна работа след март 2007 г. по три системи, които са близки до подобни на Ferrari - спирачна система, пълнене на гуми с газ и колесна база. От документа става ясно, че Майк Кофлан не е само техническо лице в McLaren, но с длъжността си главен дизайнер е „отговорен в голяма степен за развитието на болида”, както и че „висши лица на McLaren не са били искрени на двете изслушвания на световния съвет”. Според техническите лица изпробваните системи няма да помогнат за бързината на болида, но ФИА е наложила мораториум върху развитието им.

От McLaren гарантират, че са взели предпазни мерки срещу появата на подобна информация отново. Отборът е предприел нова политика при назначаване на служители.

„В писмените и вербалните изявления на старши служители на McLaren пред съвета на 26 юли и 13 септември пред медиите се доказаха лъжи. След извиненията на McLaren и поетите гаранции от отбора, уважаваме предложението на президента на ФИА да се отмени заседанието на световния съвет на 14 февруари”, коментираха от Ferrari. Италианският отбор ще счита скандала за затворена страница на спортно ниво, но ще продължи със съдебните искове в Италия и Англия.

В същото време McLaren обяви официално, че свободното пилотско място в отбора ще получи Хейки Ковалайнен. Пилотът е поредният финландец, който акостира в тима, след Кеке Розберг, Мика Хакинен и Кими Райконен.

www.speed-press.com