Лед разкрива тайни за произхода на кометата Чурюмов-Герасименко
Лед разкрива тайни за произхода на кометата Чурюмов-Герасименко / Guliver/Getty Images, архив

Ново изследване навежда на мисълта, че кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко и Слънчевата система са на приблизително една и съща възраст - 4,56 милиарда години, съобщи ЮПИ.

Според учени от Френския национален център за научни изследвания това се разбира от съдържащия се в кометата лед. Астрономи смятат, че тъй като той е най-вече с кристална структура, кометата произхожда от протослънчевата мъглявина.

"Розета" откри кислород на кометата Чурюмов-Герасименко

Резултатите от изследването показват, че възрастта на комета може да се определи въз основа на структурата на съдържащия се в нея лед.

Специалистите преди спореха за естеството на кометния лед. Едни от тях уверяваха, че в кометите има лед с кристална структура и нормално подредени водни молекули. Други пък твърдяха, че ледът в кометите е с аморфна структура и разпръснати водни молекули.

Изпратените от "Фила" данни изумяват учените

Сондата "Розета" на Европейската космическа агенция и нейният спектрометър "Розина" допринесоха да се сложи край на дебатите, като измериха нивата на молекулярния азот, въглеродния окис и аргона в леда в 67Р/Чурюмов-Герасименко.

Учените сравниха измерените нива на газовете с онези, предсказани от лабораторни експерименти и компютърни модели, които са създадени, за да имитират различни видове кометен лед. Получените резултати разкриват, че измерените от "Розина" нива на азота, въглеродния моноксид и аргона може да се съдържат единствено в лед с кристална структура.

Откриха воден лед на кометата Чурюмов-Герасименко

Охлаждането на протослънчевата мъглявина, която е формирала Слънчевата система, е в основата на образуването на лед с кристална структура и на уникалния подпис на абсорбираните газове.

"Ако кометите са направени от лед с кристална структура, това означава, че са формирани по едно и също време със Слънчевата система", отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.

Източник: БТА