Космическият кораб „Союз” беше изстрелян от космодрума в „Байконур”
Космическият кораб „Союз” беше изстрелян от космодрума в „Байконур” / снимка: Reuters

От космодрума Байконур към Международната космическа станция потегли първият за тази година пилотиран кораб „Союз”, съобщи ИТАР-ТАСС. 

„Союз ТМА-04М” ще достави на МКС руско-американски екипаж, който ще работи на орбита четири месеца и половина. Екипажът е съставен от двама руски космонавти Сергей Ревин и Генадий Падалка и американския им колега Джоузеф Акаба.

Корабът, стартирал в 3.01 ч. по Гринуич, девет минути по-късно излезе на разчетената орбита и започна автономен полет към станцията. Всичките системи на кораба работят нормално, самочувствието на екипажа е добро, отбелязва БТА.

Командирът на кораба Генадий Палка е в космоса за четвърти път и е прекарал на орбита общо 585 дни. За бордовия инженер Сергей Равин това е първият полет в космоса, а за американския геолог Джоузеф Акаба - втори след мисията му на совалка през 2009 г.

Тримата ще присъединят на борда на МКС към руснака Олег Кононенко, американеца Дон Петит и холандеца Андре Кейперс, които излетяха от същия космодрум на 21 декември м.г.

Очаква се „Союз” да се скачи с МКС в 4.39 ч. по Гринуич на 17 май.