Космическият кораб „Орион се приводни в Тихия океан
Космическият кораб „Орион се приводни в Тихия океан / снимка: БГНЕС

Новият космически кораб на НАСА за многократно използване "Орион" се приводни точно на предварително набелязаното място в Тихия океан, след като извърши успешен драматичен изпитателен полет, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Той откри нова ера в изследването на космоса, ще даде възможност на човечеството да стъпи на Марс.

Приводняването е станало в 8.29 часа местно време или в 18.29 часа българско, уточни ТАСС, като се позова на информация на НАСА.

"Орион" постави няколко рекорда, доказвайки, че може да лети по-бързо и по-далече от който и да е друг пилотиран космически апарат от "Аполо" насам.

"Орион" беше изстрелян днес в 12.05 часа по Гринуич /14.05 часа българско време/ от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, за да извърши първия си изпитателен полет. За извеждането на космическия кораб на орбита беше използвана тежка ракета-носител "Делта-4".

Целта на първото изпитание, което премина в автоматичен режим без екипаж, бе да покаже, че корабът няма да пострада при навлизането си в плътните слоеве на атмосферата по време на връщането си на Земята.

"Орион", който е оборудван с около 1200 датчици, направи две обиколки на Земята, отдалечавайки се от нея на максималното разстояние от 5800 км. При връщането си космическият апарат навлезе в плътните слоеве на атмосферата със скорост близо 32 000 км/ч, а температурата на повърхността му достигна 2200 градуса Целзий.

При доближаването на земната повърхност бяха отворени 11 парашута, които намалиха скоростта на "Орион" до 32 км/ч. Космическият апарат се приводни в Тихия океан, на 960 км югозападно от Сан Диего в Калифорния, където го чакаше кораб на американските ВМС, 4 часа и половина след старта.

От НАСА предвиждат "Орион", построен от компанията "Локхийд-Мартин", да стане основен многоцелеви пилотиран кораб за по-нататъшно усвояване на космоса, включително за доставяне на екипажи на астероиди и на Марс.

Стартът на "Орион" беше планиран за 12 ч. и 5 мин. По Гринуич /12.05 часа българско време/ на 4 декември, но бе отлаган няколко пъти. Първото бе заради това, че кораб е преминал в опасна близост до зоната за изстрелване. Ново отлагане се наложи заради силни ветрове на космодрума, а третото бе по технически причини - заради дефект в дюзата в първата степен на ракетата, която не изпълни зададената й команда само три минути и 9 секунди преди изстрелването. В крайна сметка той се състоя на 5 декември в 12.05 часа по Гринуич.

"Орион" е с тегло 23 тона и по външния си вид напомня корабите "Мъркюри" и "Аполо", които бяха използвани през 60-те и 70-те години на миналия век, макар че размерите му са малко по-големи от техните. На борда му могат да пътуват шестима астронавти.

Второ изпитателно изстрелване на апарата в космоса е планирано след 4 години. Очаква се през 2021 г. астронавти да се качат на борда на "Орион" и да се отправят към Червената планета.