Космическият кораб Дракон се отдели от МКС
Космическият кораб Дракон се отдели от МКС / снимка: Reuters

Капсулата "Дракон" на американската компания SpaceX се отдели рано тази сутрин от Международната космическа станция (МКС) с помощта на роботизирана ръка, слагайки край на първото достигане на търговски космически кораб до орбиталната станция.

Закрепен за ръката на станцията, управлявана от един от шестимата астронавти на борда, "Дракон" се разкачи с МКС в 8,07 ч, две минути по-късно от предвиденото, уточни коментаторът на телевизията на НАСА, която излъчи пряко маневрата.

"Дракон" прекара на МКС пет дни, 16 часа и пет минути, уточни същият източник. Шесттонният космически кораб във формата на камбана и снабден с две слънчеви антени, се скачи с МКС с помощта на роботизирана ръка в петък, припомня БГНЕС. Сега астронавтът, управляващ ръката, ще отдалечи капсулата от МКС преди да я пусне в Космоса.

Тогава тя ще запали орбиталните си двигатели, за да започне завръщането си към Земята. Очаква се космическият кораб да падне в Тихия океан в 15, 44 ч по Гринуич, на 907 км от южните брегове на Калифорния.