Изпратиха LEGO човек на пътешествие в Космоса
Изпратиха LEGO човек на пътешествие в Космоса / снимка: Reuters, архив

Двама юноши от Торонто успяха да изпратят фигурка от конструктор LEGO на височина 24 км и да заснемат своя опит, като разпространиха филма в канадските телевизии и сайта за видеообмен YouTube, предава АФП.

Момчетата от Торонто закачили своя астронавт играчка, държащ канадското знаме, на метеорологичен балон, пълен с хелий, и го снабдили с четири видеокамери и мобилен телефон. Те оборудвали човекът от LEGO с малък найлонов парашут, за да може да се върне безаварийно на земята, съобщава обществената телевизия Си Би Си.

Полетът е продължил 97 минути, предава БГНЕС. Камерите са функционирали добре, показвайки мини астронавта на фона на облаци и синьо небе, което с височината потъмнява.

Балонът експлодирал на височина 24 км Счита се, че космическото пространство започва на около 100 км височина. Човечето LEGO е открито и то в добро състояние благодарение заради GPS-а на мобилния телефон, на около 120 км от мястото на излитането си. Директорът на училището, в което учат 17-годишните Матю Хо и Асад Мохамед, потвърди „удивителния полет” на човечето LEGO и въображението на двамата младежи.