Индевър пое на последното си пътешествие
Индевър пое на последното си пътешествие / снимка: Reuters

Американската космическа совалка "Индевър" започна последното си пътуване, прикачена за гърба на Боинг 747, който излетя от Флорида към Калифорния. Там тя ще бъде изложена в музей, съобщи НАСА, цитирани от АФП.

Совалката излетя без проблем след две отлагания заради лошото време.

"Индевър", най-младата от трите останали совалки, летели в Космоса, трябва да пристигне на летището в Лос Анджелис в петък, прикачена за гърба на модифициран Боинг 747. 85-тонният апарат, който извърши последната си космическа мисия в средата на юни 2011 г., напусна Космическия център "Кенеди", близо до Кeйп Канаверъл във Флорида на път за Лос Анджелис, където трябва да бъде изложен в Научния център в Калифорния.

Пътуването на "Индевър" до Лос Анджелис е като завръщане към корените, защото совалката беше построена в Палмдейл, северно от Лос Анджелис, и замени совалката "Чалънджър", която се разпадна след излитането си през 1986 г., предава БГНЕС. Преди да поеме по пътя към западното крайбрежие, совалката ще извърши ниски прелитания над центъра Кенеди, въздушната база Кейп Канаверъл и военно-въздушната база Патрик.

Като последно сбогом "Индевър" ще прелети над космическия център "Стенис" на НАСА в Мисисипи и завода "Мичауд" в Луизиана. След това тя ще кацне в Елингтън Фийлд близо до Космическия център "Джонсън" в Хюстън, щата Тексас.

Конвоят ще продължи по пътя на другия ден и ще кацне в изследователския център на НАСА в Драйдън, във военно-въздушната база Едуардс в пустинята Мохаве в Калифорния. В петък совалката ще извърши ниски прелитания в Северна Калифорния над множество градове, сред които Сакраменто, Сан Франциско и Лос Анджелис, след което ще се приземи на летището в Лос Анджелис.