ГДБОП спря два сайта за разпространение на филми
ГДБОП спря два сайта за разпространение на филми / снимка: БГНЕС, aрхив

Служители на ГДБОП преустановиха два сайта за разпространение на филми, съобщиха от пресцентъра на МВР. Материалите по случая са докладване на прокуратурата.

Антимафиоти от сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" при ГДБОП са провели операция срещу незаконно използване на филми, без съгласието на правоносителя чрез интернет страница http://gledaifilmi.net.

Те са установили собственика на сайта, чрез който се е предоставял достъп до потребители на филми, чиито права за разпространение на територията на България са собственост на членове на сдружението за защита на правата върху обекти на интелектуална собственост, като по този начин се нанасят огромни щети на българската кино индустрия и българските творци.

Собственикът на сайта е осигурявал достъп на интернет потребителите до огромен брой филми, без необходимото по закон съгласие на правоносителите около три години. Той е създал на интернет адрес http://gfilmi.com огледален сайт, чрез който се е осъществявала същата дейност.

След разпореждане на ГДБОП-МВР, достъпът и до двата сайта е преустановен.