Електронен наночип безпогрешно открива експлозиви
Електронен наночип безпогрешно открива експлозиви / снимка: Guliver/Getty Images

Израелски учени твърдят, че са създали нанотехнологично устройство, способно да открива и идентифицира голям брой експлозиви, съобщава Франс прес. То надушва експлозивите дори когато те да са маскирани от други субстанции или са в такива слаби концентрации, че убягват на класическите средства за разпознаване.

Изобретението, което е все още на стадий прототип, е успяло да улови в лабораторни условия изпарения от TATP (ацетонов пероксид) във въздуха на около пет метра от източника му. Твърде летливи, но трудно откриваеми заради химическия им състав, ТАТР и подобни на него експлозиви представляват проблем за службите за сигурност. Те лесно могат да бъдат приготвени самоделно на базата на кислородна вода и ацетон и вече са били използвани от някои терористични групи.

Електронният наночип, изобретен от Фернандо Патолски и екипа му от Университета в Тел Авив, е чувствителен и към печално известния TNT (тринитротолуен, или тротил), който е слабо летлив, но устройството го улавя от 4-метрова дистанция.

Изобретението представлява чип, разделен на осем сектора, всеки от които съдържа 18 нанотранзистора. Всеки от секторите е подложен предварително на специална химичеста обработка, така че да реагира специфично в присъствието на определена молекула. "Всеки тип експлозив произвежда определена схема при взаимодействието си с нанодетектора, което позволява бързото идентифициране на въпросната молекула", без значение каква е концентрацията й, обясняват учените в разработката, публикувана в сп. Nature Communications.

Веднъж калибрирана, системата според тях може лесно да разпознае уникалния "пръстов отпечатък" на експлозива. За разлика от използваните в момента детектори, тя не е ограничена от малкия брой на субстанциите, твърдят учените. С цел да докажат надежността на изобретението си те са подложили детектора на цигарен дим, излагайки го едновременно и на изпарения от TNT. Устройството регистрирало успешно наличието на експлозива, без да се заблуди от множеството съставки на цигарения дим.

Източник: БТА