Астронавтите от Индевър направиха първата си разходка в открития Космос
Астронавтите от Индевър направиха първата си разходка в открития Космос / снимка: БГНЕС

Двама астронавти от космическата совалка "Индевър" излязоха извън Международната космическа станция (МКС) на първата от четири планирани разходки в открития Космос по време на 15-дневната им мисия, съобщава АФП.

Хайде Стефанишин-Пайпър и Стив Боуен излязоха от декомпресионната камера, където прекараха нощта, за да изчистят нитрогена от телата си, в началото на планираната 6.5 часа космическа разходка, показа телевизията на НАСА. Двамата ще разположат ново оборудване, докарано от "Индевър" в МКС и ще демонтират остарелите съоръжения, които ще бъдат върнати на Земята при завръщането им.

Ще започне и ремонтът на системата за въртене на един от трите слънчеви генератори на енергия, отказала преди повече от година. Огромните сглобки позволяват на апарата да се завърта по посока на слънцето.

Петимата други астронавти от "Индевър" и тримата членове на екипажа на МКС използваха механичната ръка на станцията, за да прехвърлят през вчерашния ден мултифункционалния модул "Леонардо" от совалката на мястото на предназначението му. Вече може да започне прехвърлянето на 14.5-те тона оборудване, докарано от Земята, по-голямата част от което ще послужи за подобряване на интериора на МКС с цел да се удвои възможността за постоянен престой на екипаж от 3 на 6 души през следващата година.