Астронавти от Индевър прекараха близо 7 часа в открития космос
Астронавти от Индевър прекараха близо 7 часа в открития космос / снимка: БГНЕС

Хайдемари Стефанишин-Пайпър и Стивън Боуен от екипажа на американската космическа совалка "Индевър" приключиха третия от общо четири етапа от предвидените дейности в открития космос, съобщиха световните агенции.

Основна задача на двамата астронавти бе да подменят шестте лагера на насочващия механизъм на един от слънчевите панели на Международната космическа станция /МКС/. Работата не бе довършена, сменени бяха пет от шестте лагера и бе извършена профилактика на насочващия механизъм. Стефанишин-Пайпър и Стивън Боуен прекараха в открития космос 6 часа и 57 минути. Ремонтът ще бъде довършен в понеделник от Стивън Боуен и неговия колега Шейн Кимбро, посочва Асошиейтед прес.

Времето за ремонт не достигнало, тъй като при предишно излизане в открития космос Стефанишин-Пайпър изпусна един от комплектите с инструменти и двамата астронавти трябвало да работят с единствения останал на борда на совалката комплект.

"Индевър" трябва да се отдели от МКС в четвъртък, а кацането на космодрума на нос Канаверал е насрочено за събота, съобщи ИТАР-ТАСС.