54 държавни и общински администрации са били обект на хакерски атаки тази година

54 държавни и общински администрации са били обект на хакерски атаки тази година
54 държавни и общински администрации са били обект на хакерски атаки тази година / снимка: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Кибератаките не заобикалят България, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Спасов по време на откриването на 13-та международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни, съобщават от ресорното министерство.


Заместник-министър Спасов посочи като конкретен пример вирусът Zeus Kins, който е засегнал 54 държавни и общински администрации, 5 университети, 9 банки, компаниите ЧЕЗ, НЕК, ЕОН, БТК, голям брой Интернет доставчици и др. Той се позова на информация от Центъра за реагиране на инциденти във връзка с информационната сигурност в изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" към МТИТС.

През първите седем месеца на 2014 г. са обработени над 1300 сигнала за хакерски атаки в българското интернет пространство, които са получени от 32 732 интернет адреса.


Ролята на Центъра за реагиране на инциденти във връзка с информационната сигурност е да помага за намаляване на рисковете и да оказва съдействие при управлението на инциденти, заяви заместник-министърът. Той добави, че МТИТС работи за разширяване на възможностите на центъра в посока по-активно взаимодействие с администрациите с цел превенция на заплахите към мрежовата и информациноната сигурност.