Зоран Заев
Зоран Заев / БГНЕС
Зоран Заев за щурма в Скопие: Имаше опит за умишлено убийство
93468
Зоран Заев за щурма в Скопие: Имаше опит за умишлено убийство
  • Зоран Заев за щурма в Скопие: Имаше опит за умишлено убийство
След снощния щурм в парламента на Македония, при който бяха ранени около 100 души – депутати, полицаи и граждани, днес ситуацията в Скопие се нормализира.

„Вчера имаше опит за умишлено убийство“, заяви на пресконференция лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев, който също пострада при размириците.

Размириците в Македония предизвикаха бурни реакции у нас

След снощните сблъсъци днес обстановката около парламента в Скопие е спокойна. Полицейски кордон блокира достъпа до сградата на Събранието на Македония. Около 500 униформени полицаи с бронирани жилетки и каски, въоръжени с палки и пистолети бяха докарани с автобуси от различни гардове на Македония. Засилено е полицейското присъствие и на други ключови места в столицата.

Свиканата за днес от президента Георге Иванов лидерска среща с председателите на водещите партии в парламента за обсъждане и разрешаване на проблемите явно няма да се състои.

Македонският президент призова за спокойствие и разум след размириците

Лидерът на македонските социалдемократи Зоран Заев обяви, че няма да присъства на срещата. В официално съобщение от партията се казва , че няма логика в това президентът да свиква среща, тъй като с действията си е допринесъл за инцидентите.

През деня стана ясно, че „Алианс за албанците“ също няма да изпратят свой представител на срещата. Пресцентровете на останалите водещи партии в Македония запазиха мълчание.

По-късно лидерът на СДСМ Зоран Заев, който снощи пострада при сблъсъците в парламента даде пресконференция. Събитията от снощи той определи като опит за умишлено убийство. Според Заев влизането на гневната тълпа в Събранието и нейните действия, са били координирани с определени парламентарни групи.

Като виновни за насилието той посочи лидера на ВМРО-ДПМНЕ, президента на страната, директора на Бюрото за обществена безопасност към МВР и други техни колеги, които не искат да се разделят с властта.

Зоран Заев призова за незабавната оставка на директора на Бюрото за обществена безопасност към МВР Митко Чавков и други техни колеги, които не искат да се разделят с властта.

Лидерът на СДСМ подчерта още веднъж, че няма намерение да участва в лидерската среща с президента Георге Иванов, защото според него, той е част от проблема и няма как да бъде част от решението.